tisdag 18 december 2012
Nätverksaktiviteter i juletid
Äkta ultramarin i Källunge kyrka
tisdag 11 december 2012
Öppet hus hos Lignarium Snickeri den 19 dec
August Holmbergs byggnadslära
Timmerhus – hotad tusenårig tradition?
Flera av Byggnadsvård Qvarnarps medlemmar och plantskoleföretagare deltog på ett seminarium i slutet på november om energikrav och timmerhus. Dagen anordnades av Hantverkslaboratoriet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen, och lockade en bit över 100 deltagare.
Nya timmerhus, i det utförande som efterfrågas idag, med timret synligt både in- och utvändigt har ingen chans att klara dagens eller morgondagens energikrav. Timmerhusens akilleshäl är dragen, en invändig lerputs (panel) och/ eller vindstopper och panel på utsidan klarar nog 2012 års krav. Nästa sänkning planerad till år 201X lär sätta stopp även för den konstruktionen. Dags för nya sunda träbyggnader och vårda de gamla väl!
Timmerseminarium i Gallejaur
Timmerseminarium i Gallejaur
Pierre berättade även om Byggnadsvård Qvarnarp, kanske kan det starta ett nätverk även i landets nordliga delar?
lördag 17 november 2012
Stenhög blev husgrund
Smålands Byggnadsvård (David Gard och Johan Örfelth) skickar en bild på huset som vi skrev om tidigare, som väcks ur sin törnrosasömn. Trossbotten i hela nedervåningen är lagd och nu väntar cellulosaisolerskivorna från Wederslöfs Byggnadsvård på uppsättning på väggarna. En ouppmärkt stenhög som fanns i närheten av där David bor, fraktades till platsen och lades på plats med hjälp av grävmaskin med griplastare. Nu ska våtutrymmet uppföras på den fina granitgrunden.
Foto: David Gard
söndag 4 november 2012
Glaskonst i Vrigstad kyrka på plats igen
Törnrosasömnen är slut
tisdag 30 oktober 2012
Nya plantskoleföretagare in, gamla ut!
Två nya plantskoleföretagare har kommit in istället. Plantskolan är ju till för nystartade företag, som vi håller under vingarna så gott det går så att de kommer igång. Vi tycker att detta är väldigt viktigt; fler medlemmar går i pensions om några år, och vi behöver fylla på nya företag och kanske också föra över en del kunskap till de yngre. Ju fler företag som jobbar inom byggnadsvård, desto bättre. Välkomna!
Niklas Stangenberg Byggnadsvård arbetar för att bevara den svenska byggnadstraditionen. Varsamhet och ekologiskt tänkande är ledord som styr. Han kommer från Umeå, Västerbotten och har studerat praktisk byggnadsvård på Vindeln Folkhögskola.Har även tidigare erfarenheter inom byggnadsbranschen.Kontaktas på 070- 5929050 eller nstangenberg@gmail.com
* Timring, syllstocksbyte
* Lyft- och rätning av hus
* Fönsterrenovering
* Gärdesgårdsbygge, Staket och grindar.
* Snickarglädje, annat finsnickeri
* Takomläggning
Mafix Lås & Snickeri ägs och drivs av Christian Råberg och finns i Maramö utanför Värnamo. Christians bakgrund är som elektriker och låssmed och inom senare år även snickeri. Viktigt för honom är pålitlighet, hög kvalitet och den personliga relationen. Att med ett bevarandetänk hitta ett sätt att kunna kombinera önskemål, krav och regler för installationer utan att inkräkta och förstöra helheten.
• Mindre renoveringar och tillbyggnader
• Fönsterrenovering
• Elinstallationer
• Montering och försäljning av lås och beslag
• Rådgivning och konsultation inom utrymning och tillgänglighet
Kontakt: Västbogården 3 Maramö, 331 92 Värnamo
Tel. 070-250 70 80 eller 0370-474 34
christian@mafix.se, www.mafix.se
Rekonstruktion av måleri på Färgforum 2012
Färgforum hölls i Stockholm, Skånska gruvan den 18-19 oktober och lockade åhörare från hela Norden. Arrangörer var Riksantikvarieämbetet, SFV och Skansen.
Temat var rekonstruktion av historiskt måleri och målare, konservatorer, fastighetsförvaltare visade exempel på principer, tillvägagångssätt för rekonstruktionsmåleri i historiska miljöer i Sverige, Finland och Norge. Det var två fullmatade och inspirerande dagar, då deltagarna gavs många tillfällen att knyta värdefulla kontakter.
Vi fick se Boktryckaregården på skansen och målare Björn Andersson visade hur de rekonstruerade tapeterna vändspikats, ett äldre tillvägagångssätt som i princip varit bortglömt. Även Anders Zander från Statens Fastighetverk visade tapeter, handmålade på linnelump. Arja Källbom presenterade sitt gästhantverkprojekt om mjölk- och kaseinfärger. Jon Braenne, f d konservator på NIKU berättade om problematiken kring modernismens material – b l a kaseinfärger. Vicki Wenander gav två goda exempel på rekonstruerade trapphus, från olika epoker och med olika tillvägagångssätt. Kerstin Lyckman berättade om hur en brunnen kyrkas portar räddades och ytbehandlingar analyserades och rekonstruerades. Elisa Heikkilä visade rekonstruktioner i Finland, b la från Urho Kekkonens Ekudden. Flera föreläsare pratade också om färgundersökningar. Detta var ett litet axplock ur programmet. Nästa år ser vi fram emot den internationella konferensen Architectural Paint Research APR som hålls i Stockholm.
onsdag 10 oktober 2012
Ingatorpsboden, Sveriges fn äldsta profana träbyggnad!
Hösten 2011 upprättades en KAE-ansökan (kyrkoantikvarisk ersättning) till stiftsantikvarien i Linköpings stift. Kyrkofullmäktige har nu beviljats ett bidrag på 200 000 kr, för fortsatt forskning om byggnaden. I november kommer en arbetsgrupp att skapas, som ska lägga upp det fortsatta forskningsarbetet. Det är ytterst sällan, eller snarare aldrig (och ändå har det faktiskt hänt), att vi får möjlighet att studera kring och forska om en tidig medeltida byggnad, vilken dessutom förefaller vara byggnadstekniskt intakt sedan tillkomsten.
År 2008 kunde det beläggas att kyrkboden är Sveriges äldsta daterade träbyggnad, som inte är kyrka. Nyheten var resultatet av dels dendrokronologisk analys (datering med hjälp av årsringar), dels C14 analys, utförda av laboratoriet för vedanatomi vid Lunds universitet. Det framkom att timret i boden fällts någon gång mellan 1219 och 1239. Bara Granhults kyrka är äldre och det endast med ett fåtal år. Misstankar om kyrkbodens medeltida ursprung hade väckts av den ålderdomliga takresningen, den dymlade dörren med sitt grova stocklås och framförallt timmerbearbetningen. Allt timmer är fyrkantshugget och ”sprättäljt”, den sist-nämnda behuggningen ger ett lätt igenkännligt fiskbensmönster, som i Sverige bara förekommer under tidig medeltid.
I projektet ingår bl a:
- Byggnadsteknisk beskrivning.
- Byggnadsuppmätning och fotodokumentation.
- Byggnadsarkeologisk undersökning.
- Byggnadshistorisk tolkning.
- Konstruktionsspår, användarespår, verktygsspår, timmermanstecken och ev andra tecken, såsom religiösa eller administrativa.
- Dendrokronologisk provtagning av väggspån, väggtimmer och golvplank.
- Utvidgad tolkning av skogliga förhållanden, såsom typ av skog och skogsbruk, var
- byggnadsmaterialet kommer ifrån, rotstock/toppstock, växtskador etc
- Underhållsåtgärder; ca 135 väggspån behöver kompletteras. Mängden blir ett resultat av vad som är patina kontra nedbrutet.
Foto och text: Lennart Grandelius
tisdag 9 oktober 2012
Vad tål ett byggnadsminne mitt i staden?
Vi besökte ett byggnadsminnesförklarat tjänsteboställe omfattande mangård med funktionsbyggnader i väl sammanhållen helhet i Gränna i september. Byggnaderna är i huvudsak uppförda under 1800-talet men har längre historia. I dagsläget ägs mangårdsbyggnaden och delar av parken av Svenska kyrkan medan övriga delar sedan ett några år är privatägda. I samband med en ny ägare har frågan om förändring och omvandling av ekonomibyggnaderna aktualiserats.
Vi diskuterade hur man kan omvandla ett byggnadsminne till en del av en kommersiell verksamhet och där de bevarade ekonomibyggnaderna bidrar till att göra bebyggelsemiljön till en helhet. Vad tål byggnadsminnet? Hur kan nya tillskott inordnas i en äldre miljö?
Med på dagen deltog Länsstyrelsen i Jönköpings län, fastighetsägarna Roman Fastigheter och arkitekt Lennart Grandelius, deltagare från Byggnadsvård Qvarnarp, Gränna Museum, Eksjö kommun m fl. Vi hade riktigt givande och bra diskussioner.
Foton: Arja Källbom
Unika målningar på hög höjd
Hälsningar bland stavspånen
Foto: Per Zackrisson
Spara och reparera
Vi kommer att ha fönsterrenoveringskurser nästa år med. Anmäl ditt intresse på qvarnarp@hotmail.com.
Foto: Arja Källbom
Byggnadsvårdskurser i Kalmar län
34:ans byggnadsvård
Timringskurs hembygdsförening
Foto: Pierre Bosson
måndag 3 september 2012
Murning med ler- och kalkbruk
måndag 6 augusti 2012
Traditionellt byggnadsmåleri
Öppet Hus på Svalhult
lördag 28 juli 2012
Sticketakstradition
Foto: Per Zackrisson
söndag 1 juli 2012
En dag hos Örfelths Kulturvård
söndag 3 juni 2012
Småländska mönsterarv
Målning av plåttak för kulturhistoriska byggnader
Station Ormaryd arbetar med en förstudie åt Hantverkslaboratoriet (Göteborgs Universitet) beträffande målning av plåttak för kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Syftet är att sammanställa dagsläget och ge rekommendationer på fortsatt arbete. Varje år har ett antal byggnader i landet behov av ommålning/underhåll eller nymålning i samband med nyläggning av plåttak. Det är kostsamma åtgärder i form av byggnadsställningar, material och entreprenörer. Frågeställningarna är flera. Bl a finns ett stort mångfald av erfarenheter och procedurer för ommålning. Kring år 2006 förändrades den nyproducerade plåtens lagerskydd, vilket lett till nya frågor om procedurer och problem med målning. Arja Källbom är metallurg, målare och byggnadsantikvarie.
tisdag 8 maj 2012
Bra planer och bygglov
Foto: Arja Källbom
Slottsvillan i Huskvarna
Foton: Arja Källbom
Överst: Takplåtsarbetet är omfattande och högkvalitativt.
Nederst: Anders Franzén och Per Zackrisson diskuterar plåtläggningen.
Certifierad sakkunnig kontrollant av kulturvärden
Kommunala byggnadsnämder kan begära att en sakkunnig antikvarie kallas in för att se till så att samhällets krav på tillvarataganden av kulturvärden för byggnader och byggnadsverk tas tillvara vid ändringar enligt Plan & Bygglagen. Med kulturvärden avses byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga, konstnärliga och arkitektoniska värden.
Grandelius prisad
Lennart Grandelius gör färgundersökningar på Skillingarydsfältet. Foto: Arja Källbom
söndag 15 april 2012
Isoleringsteknik - alternativa material
tisdag 20 mars 2012
Prakthissar!
Jönköpings stad har få äldre hissar bevarade. En uppskattning är att det rör sig om en handfull.
Station Ormaryd AB, Arja Källbom, har restaurerat två av dom nyligen, i kvarteret Cedern 2. Huset som är ritat av stadsarkitekt August Atterström 1917 blev klart kring 1920, och är en vacker och gedigen nationalromantisk tegelborg. Hissarna är tillverkade av Luth & Roséns Elektriska Aktiebolag i Stockholm, och byggda i kärnfuru. De har ursprungligen ådringsmålats i ek för att matcha de exklusiva material som finns i byggnaden, t ex alla lägenhetsportar i ek.
På bilderna ovan är hissarna färdigrestaurerade. Hissarna är välbevarade, och har ett högt kulturhistoriskt värde. De har högt teknikhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde. De berättar också om dåtidens hantverksskicklighet och material. Snickeriet är högklassiskt, smidet likaså. Speglar och fönsterglas är slipade, och mycket vackra. Skyltar och knappar finns kvar.
Utvändigt finns originalbemålning kvar, men ekådringen behöver göras rent på ett varsamt sätt. Detta sker i ett framtida arbete. Invändigt är originalbemålningen övermålad i båda hissarna; i den ena som en ådringsmålning, och i den andra i en brunlila spröd lackfärg. Hissarna har mekaniska skador i snickerierna. Golvbeläggningen bestod av slitna plastmattor. Restaureringens syfte är att ge hissarna ett invändigt utseende som liknar ursprunget, med respekt för originalen.
I hissen med senare ådringsmålning har skador retuscherats med konstnäroljefärger och linoljelasyr, och hissen har fernissats invändigt med linoljefernissa. I den andra hissen har lackfärgen avlägsnats där det har varit möjligt (den visade sig sitta mycket hårt på ytor som inte utsatts för ljus). Originalfärgen har tagits fram och retuscherats. Resten har rekonstruerats med samma material och metoder som den ursprungliga ådringen var utförd, i två lager linoljelasyr – sedan linoljefernissa. Bänken har ådrats och fått ett nytt tyg, båda hissarna har fått linoleummattor från 1920-talets, som räddats från ett rivningshus i Bratteberg. Mattorna retuscherades med oljefärg och fernissades. Rester av en äldre genomfärgar linoleummatta hittades i en av hissarna, i en vacker pompeijansk röd. Arbetet tog ca två manveckor.
Nu är hissarna som smycken igen, och den korta stund som hissfärden tar- kan man njuta. Lyckostar!
Till vänster syns hissen på Östra Storgatan innan restaurering, den är målad i en mörk lackfärg. Ovan till höger pågår färgborttagning och friläggning av originalmålning. I bilden nederst till vänster pågår retuschering med konstnärsoljefärger. I högra nedre bilden har originalmålning reparerats och en del ramstycken rekonstruerats. Foton: Arja Källbom
Spåra värmeläckagen!
Rikard Eriksson, Klimatrenovering, utför uppdrag med värmekamera (Flir E30) samt mätinstrument för fukt, temperatur och luftflöde. Värmekameran är ett ypperligt instrumnt för att upptäcka energiförluster - vilket ger ekonomiska besparingar när de rättas till.