onsdag 22 december 2010
Spännande program för 2011
söndag 19 december 2010
Dags för bokslut
Det är dags att summera 2010. Men den 26 oktober hade Byggnadsvård Qvarnarp femårsjubileum.
Vi var 7 företagare, som inte ville att namnet Byggnadsvård Qvarnarp skulle försvinna när det kommunala projektet lades ned. I oktober 2005 startades då det nya Byggnadsvård Qvarnarp, som en ekonomisk förening. Vi byggde hemsida, gav ut en katalog med ett ambitiöst kursprogram, hade föreläsningar, söndagsskolor, Kvarnarpsdagar, knöt avtal med Eksjö kommun om att hyra snickeriet på Kvarnarps gård. Vi hade landets största kursutbud och erbjöd 35 kurstillfällen på ett år.
Kurserna är centrala i vår verksamhet eftersom det är ett sätt att utbilda våra kunder, marknadsföra våra medlemmar och öka intresset för byggnadsvård.
2010 tog vi ett steg tillbaka, vi drog ned på antalet kurser och publika aktiviteter. Vi förhandlade om avtalet med Vuxenskolan, och våra lärare fick betalt. Trots det har vi t o m i år lagt ner uppskattningsvis ca 10 manår i ideellt arbete.
Idag är vi 20 medlemsföretag och 6 plantskoleföretag. Det är väldigt bra!
Något som är ännu bättre är att vi verkligen är ett aktivt nätverk, som har utbyte av varann. Hela tiden pågår minst ett uppdrag, som vi är flera medlemmar på. 2008 gjorde vi en undersökning i slutet på året, och kom fram till att det pågått ca 40 samuppdrag, till ett värde av ca 1,5 miljon. Då var vi 12 medlemmar, nu är vi nästan dubbelt så många. Storleken på samuppdragen uppgår idag till flera miljoner kronor.
Vi kan erbjuda våra kunder kvalificerade kunskaper och tjänster för att vårda deras fastigheter, och kan också erbjuda hela kedjan med erforderliga kompetenser. För företagen i nätverket innebär det att vi får uppdragsförfrågningar genom varandra - och om någon har för mycket eller för lite att göra så går det att lösa i nätverket. Vi har kollegor, med den trygghet som det innebär. Vi hjälps åt med vår egen kompetensutveckling. Vi kan praktisera hos varann, gå på våra kurser.Vi stöttar nya företag i Plantskolan, för ju fler som jobbar inom byggnadsvården – desto bättre! Vi tror på samarbete istället för konkurrens.
Vårt varumärke är ett kvalitetsmärke, det är en anledning till varför vi startade utbildningar i konsumenttjänstlagen och som kommer att fortsätta nästa år.
Under året har vi haft 54 kursdeltagare på 9 helgkurser, totalt är vi sedan starten 2006 uppe i 322 personer eller totalt 5152 manutbildningstimmar. Vi har haft 161 pers på seminarier och föreläsningar i år, totalt är vi uppe i ca 220 personer eller ca 450 timmar ut. Vi har haft temadag Ekologiskt byggande med Bokalders, och kommer att fortsätta förkovra oss inom alternativt byggande. Genom Hantverk i Historiska Hus har vi besökt fyra kulturmiljöer i länet för att diskutera byggnadsvård. Vid 6 offentliga tillfällen i år har vi visat byggnadsvård, vi är uppe i 40 tillfällen totalt vilket innebär hundratals timmar när vi mött allmänheten. Under året har vi haft ca 65.000 besökare på hemsidan och är nu uppe i ca en kvarts miljon besökare totalt. Vi har haft ca 80 nyheter i år på vår blogg om vad vi gör. Det är 107 personer som följer oss på Facebook. Vi har haft annonser i bl a Byggnadskultur, Byggnadsvårdstorget och Gård & Torp.
Vi har samarbete med ideella föreningar som Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Broarps Vänner, Södra Skogsbygdens timmerhusförening, Naturskyddsföreningen, Nätverket för Byggnadsvård i Värmland. Vi samarbetar med Länsstyrelsen i Jönköping och Nässjö kommun, Jönköpings Läns museum, hembygdsförbundet.
Det är många människor som vet vad Byggnadsvård Qvarnarp är, och vilka våra medlemmar är.
Det är bra för våra entreprenörer, husen och deras ägare...och för kulturmiljövården i vår region!
söndag 12 december 2010
Nätverksträff i juletid
Byggnadsvård Qvarnarp hade en julfest i Eksjö igår med ca 30 personer, med trevlig samvaro och diskussioner om nätverkets framtid och inriktning nästa år. Det var bitvis livliga diskussioner om byggnadsvård, nätverksutveckling, samverkanspartners, och företagande. Det är mycket spännande på gång, information om detta kommer snart. Timmermännen Robin Andersson, Anders Wier och Jocke Erixon kan mer än svinga yxan, och bjöd på lite rock.
Foto: Arja Källbom
torsdag 9 december 2010
Åtta meter eksyll på plats
Nominering byggnadsvårdsutmärkelse
Bostadsrättsföreningen Sture, kvarteret Läderlappen, i Jönköping är nominerade till Byggnadsvårdsutmärkelse för restaurering av trapphus i sin fastighet. Arbetet har utförts av två av våra medlemmar, Arja Källbom och Anne Håkansson Kalsås. Vid restaureringen togs originalmarmoreringar fram, kalkmålningar rengjordes, äldre måleri rekonstruerades (i t ex marmorerad bröstning), ådring av snickerier. Vi gläds åt nomineringen, och hoppas att denna ambitiösa bostadsrättsförening ska uppmärksammas. I fjol gick utmärkelsen till bostadsrättsföreningen Öster, kvarteret Flöjten, för restaurering av fem trapphus. Arbetet utfördes av samma medlemmar. Båda bostadshusen är från 1920-talet.
torsdag 2 december 2010
Olika aktörer vid ändrad användning av byggnader
Att restaurera, bygga om eller –till är en process där många intressen ska förenas.
Det är inte givet vilken tyngd de olika intressena har i olika projekt, det är givet att det är olika. Tydlig argumentation, lyhördhet för andras argumentation - och fantasi - torde ge det bästa resultaten enligt mitt sätt att se det.
Ramen sätts av kommunen i plan och bygglov- bygganmälan och/eller av länsstyrelsen för t.ex. byggnadsminnen, bidragsärenden.
Beslut fattas av byggherren.
Kommentera gärna detta inlägg!
Per Zackrisson
måndag 29 november 2010
BEVARA!
Förutom restaurering, ägnar vi åt konservering, rengöring, retuschering, rekonstruktion över hela södra Sverige. Våra bakgrunder är byggnadsantikvarier, konstnärinnor, konservator, dekorationsmålare, fotografer... Vi tar fram program, arbetsbeskrivningar, utför färgundersökningar och färgsättningsförslag, antikvarisk medverkan, projektering, rådgivning. Besök vår hemsida www.bevaras.se.
Foto: Annons i Gård & Torp nr 8 /2010
onsdag 24 november 2010
En RIKTIG utmaning - ombyggnad av Finska kyrkan
Finska kyrkan på marinbasen i Karlskrona, även kallad Badstugan för tågvirke är ett statligt byggnadsminne och ingår även i världsarvet. Vår arkitekt Lennart Grandelius var antikvariskt ansvarig för projekteringen av kyrkan då den skulle omvandlas till Sjösäkerhetsskola för några år sedan. Boden byttes skepnad från att varit skräpbod de sista åren till att bli undervisnings – och kontorslokaler, med varsamt beaktande av kulturhistoriska värden –samtidigt som kraven för moderna lokaler skulle tillgodoses. Uppdragsgivare var Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen i Blekinge. Uppdraget var att dels beskriva de kulturhistoriska värdena, dels lägga ribban för vilka ingrepp som skulle kunna accepteras och slutligen aktivt medverka till att de kulturhistoriska värdena respekterades under hela projekteringen. Grandelius beskrivning av värdena samt program låg till grund för ämbetets tillståndsbeslut. Antikvarisk medverkan under byggstadiet utfördes sedan av en antikvarie från Blekinge länsmuseum. Av skyddsföreskrifterna för byggnadsminnesförklaringen framgår:
1. Byggnaden får inte rivas, ej heller till sitt yttre byggas om eller på annat sätt förändras
2. Ingrepp får inte göras i byggnadens stomme eller ursprungliga rumsindelning.
3. Byggnaderna skall underhållas så att de inte förfaller. Vård- och underhållsarbeten skall utföras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar. Underhållet skall ske med material och metoder som är anpassade till byggnadens egenart.
Byggnaden är en av Karlskronas äldsta byggnader. Från slutet av 1600-talet fram till 1724 användes byggnaden för impregnering av allt tågvirke som tillverkades i det närliggande tråddrageriet. Att den kallades Finska kyrka beror på att de som kokte tjäran och impregnerade tågvirket var finska krigsfångar. Efter 1724 användes byggnaden till förvaring av mastvirke, tagel och tåg. För att klara de stora lasterna, försågs byggnaden med en stor mängd stolpar . På vindsplan stod bl.a.112 stycken stolpar 8” x 8” c/c 1200. I detta plan skulle undervisnings - och konferenslokalerna förläggas! De kulturhistoriska värdena bestod, bland annat, i just den bärande stommen. Målsättningen från begynnelsen var att hela den bärande trästommen skulle bibehållas intakt och helt synlig Att inte tillåta några ingrepp, var en stor utmaning. På det stora hela lyckades ombyggnaden ske, med undantag för några som togs bort för att lämna plats åt utrymningstrappa och hiss. Alla ändringar gjordes reversibla.
Timmerstommen har en stor mängd timmermansmärken; monteringsmärken, identitetsmärken, administrativa märken, dateringar och klotter. Dessa har dokumenterats av Alexandru Babus och är mycket spännande.
Byggnaden har genom de över 300 åren varit i ständig förändring. Ombyggnaden är dock en av de mer genomgripande, med undantag av 1725 års totala omvandling. Det är en del av byggnadens historia att bli anpassad och omformad under 300 år, efter varje generations olika behov. Många generationers spår kommer att finns kvar även efter den nu aktuella ombyggnaden – fullt läsbara i konstruktionerna och fasaderna. Foton: Lennart Grandelius
tisdag 23 november 2010
Med omsorg om detaljer
lördag 20 november 2010
Välkommen, Timmertradition !
Tomas Svensson är nybliven medlem i Byggnadsvård Qvarnarp och hans företag heter Timmertradition. Han är utbildad på Högskolan Gotlands timmermansutbildning "Nordsvenskt timmerbyggande" i Järvsö, som är inriktad på timring, timmerlagningar, fönstertillverkning - trähantverk i gamla hus. Efter en tid på en fönsterrenoveringsfirma i Linköping, startades Timmertradition. Ca 2/3 år arbetade Tomas med restaureringen av Lambohovs säteri, och har även haft uppdrag med husbeståndet i Gamla Linköping (förvaltat av Bryggaregården AB). Taken på två av byggnaderna på Öna kulturreservat har också lagts om av Tomas. Förutom traditionellt timmermansarbete har Timmertradition även ett samarbete med Lovsö Loghouse.
Tomas med familj har nu tagit över en släktgård i Vimmenarp, mellan Eksjö och Nässjö. Förutom att inrätta en verkstad i ekonomibyggnaderna, har det gamla gårdssågverket startats upp och inom kort kommer den gamla stickhyveln också att börja producera takstickor.
Varmt välkommen till Byggnadsvård Qvarnarp! Vi ser fram ett givande samarbete.
Foto: Arja Källbom
Ändrad användning, möjligheter och svårigheter
Varje byggnad är en produkt av sin tid och sin användning. Det ställer naturligtvis stora krav när vi vill återanvända en byggnad i vår tid för en ny användning . Den tekniska statusen på byggnaden är mer en ekonomisk fråga.Grunder för ett sådant projekt är förutom byggnaden själv, en väl genomförd analys av kulturhistoriska värden och den nya användningens behov. Resultatet blir alltid en kompromiss.
Foton: Arja Källbom
onsdag 10 november 2010
Dialogseminarium med Hantverkslaboratoriet
tisdag 26 oktober 2010
Ett finsnickrat växthus
Tätvuxen furu och äkta linoljefärg.
Underbart..Göran, kan du inte komma och bygga ett sånt till mig också ?
måndag 25 oktober 2010
Vinskänken i Eksjö
Åskogs kvarn och såg
Restaurering av orgelfasaden i Sofia Kyrka
Foto: Arja Källbom
måndag 18 oktober 2010
Nya kvalificerade plantskoleföretag
Det ska börjas i tid..
Foto: Arja Källbom
Restaureringsideologier
Vi hade en intressant diskussion om restaureringsideologier med utgångspunkt från bl a ICOMOS 9:e paragraf och med praktiska exempel från t ex Koldinghus. Kan man restaurera en ruin, och hur? Spännande!
onsdag 29 september 2010
Takomläggning utanför Jönköping
tisdag 28 september 2010
Bilker målar på Aschanska gården
Både fastighetsägare och yrkesfolk
torsdag 16 september 2010
Anne Håkanssons Måleri AB - Ny medlem
Hammaren slår i Marieholm!
Hammaren är nu invigd. Uppdraget i Marieholm var mycket ovanligt och har krävt flera unika lösningar i material och metoder, allt från virke till reparation av gjutgods och smörjning av stenlager. Fyra härdar har restaurerats och den gamla kniphammaren har monterats, den gamla hjulstocken (axeln) kopierats och vattenhjul med vatteninlopp rekonstruerats - allt med stor omsorg i fråga om autencitet. Exempelvis används UNC-gängor, fyrkantiga muttrar, kilade dymlingar, återanvändning av nästan allt järn i hjulstocken, även det som behövt kvalificerade reparationer. Arbetet leddes av Svensk Byggtradition med Skanska Gnosjö som samarbetspart och ca 20 leverantörer av material och specialtjänster. Beställare är Kulturarv Marieholm och Länsstyrelsen i Jönköpings län är huvudfinansiär. Här kan du se hammaren slå..
lördag 28 augusti 2010
Lerglädje i Skaftekulla
Kurs i lerklining, invändig puts, har genomförts i en byggnad under restaurering i Ankarsrumstrakten. Deltagare var ägare och närboende, en antikvarie från Kalmar länsmuseum och en tillrest man med lerhus i Ungern. Huset är byggt i restimmerteknik av återanvänt timmer av olika tjocklek varför lerskiktet måste göras i olika tjocklek. Grundputsen utfördes 1 cm – 5 cm tjock, ännu tjockare på små ytor. Väggarna läktades upp i ett eller flera skikt. Lerbruket förstärktes med linhalm, samma material som fanns i det material som tagits ner från väggarna. En stor del av det bruk som klinades upp var uppblött återanvänt material. Som ytputs blandades människohår som armering, detta gav ett mycket smidigt bruk. Kursen arrangerades av Byggnadsvård Qvarnarp / SV med Per Zackrisson som kursledare.
Lerputs på läkt. Foto: Per Zackrisson
onsdag 11 augusti 2010
Byggnadsvårdsdag i Vederslöf
lördag 31 juli 2010
Svensk Byggtradition kilar vidare
fredag 30 juli 2010
Gamla pardörrar lagade och isolerade
Hägg Snickeri har reparerat ett par gamla pardörrar, som var både ruttna och oisolerade.
Nu är de hela och tilläggsisolerade på insidan! Ett uppdrag som kräver finsnickeri och finess av högsta klass. Nu väntar huset norr om Gnosjö på att Göran Hägg ska ta sig an verandan från början av 1900-talet.
fredag 9 juli 2010
Ger järnet på studiesemester
Per och Gunnar från Svensk Byggtradition tar en studiesemester i järnets tecken. Besök i Hävla gamla bruk ger intryck från våra äldsta hammare med tryckstock, allt i trä. En imponerande konstruktion med bilade ekstockar i dimensioner omkring 30”. Även en nyare hammare med gjutjärnsfundament. Anläggningen drevs då det begav sig av tre vattenhjul av underfallstyp.
Nästa besök blev smalspårsjärnvägen, ÖSlJ, i Mariefred där ångloket med flera vagnar denna dag kommer från ”trådrullatåget” JGJ som hade sin slutstation utanför Svensk Byggtradition´s kontor. Intressant besök även i verkstad och hallar. Imponerande restaureringsarbeten i järn, stål och trä.
Järndag i Karmansbo smedja i Västmanland innebär glödgning av ämne i Lancashirehärd, smide i mumblingshammare och valsning i Sveriges äldsta körbara valsverk från 1800-talets mitt.
Den gamla smedjan i Trångsfors i samma landskap har problem med vattenföringen i det nyligen rekonstruerade vattenhjulet. Rådgivning för hur vattenföringen ska ordnas har Per utfört på distans och arbetet med förändringen kunde nu studeras på plats. Det finns goda förutsättningar för en god funktion när vattenhjulet ska lyfta den sju ton tunga mumblingshammaren.
Resans slutmål blev några arbetspass som hyttdräng vid försöken med att framställa järn i en masugn av medeltida typ vid Nya Lapphyttan i Norberg. Ett synnerligen intressant semestrande med många frågeställningar. Efter nio års försök är man framme vid problem med att separera det smälta järnet från slaggen. En trolig orsak är att kolhalten inte kommer upp till mer än 2-3 %, den behöver upp till över 4%. Beror det på temperatur eller tid eller…Kul att spekulera tillsammans med erfarna industriledare och amatörkollegor.
Ni kan ”googla” på de kursiverade namnen så ser ni mer hur vi arbetar under några ”semesterdagar”.
Soligt och hett som på en riktig semester.
Per Zackrisson
torsdag 1 juli 2010
Ett lyft för torpet!
onsdag 23 juni 2010
Byggnadsvård i vårt grannland
Enligt Anette Ringbom är byggnadskulturen i söder likt den svenska, men kan ha influenser även från de baltiska länderna t ex smidda/gjutna entrétak. I norra Finland dominerar en enklare trähusarkitektur.
Byggnadsapoteket bjuder på en hel del spännande litteratur om den finska byggnadskulturen, bl a fick denna praktbok av Panu Kaila följa med hem i handbagaget. ”Kevät toi maalarin” betyder ”Våren förde med sig målaren” och behandlar utförligt olika måleritekniker för utomhusbruk i Finland, med riklig hänvisning till historiska källor. Bl a beskrivs tranfärg och mjölkfärg (kaseinfärg).
Fotograf och besökare: Arja Källbom
fredag 18 juni 2010
Gammal vägg i ny tid
Detta schablonmålade mönster fanns längst ned i ett lager av papp och tapeter i ett nyklassicistiskt hus byggt ca 1810. Ägarna beslutade att upp mönstret igen, i detta rum som nu blivit kök. Det ursprungliga färgställningen var med rosa botten, rutverk i mörkrött, stjärnor i blått och vitt. Nymålningen utförs i ägoljetempera på lump-papp av Arja Källbom. Ägarna och målaren är glada att över att just detta mönster har funnits här från allra första början och möter nutiden igen.
tisdag 15 juni 2010
Fiskars Bruk - kulturturism i Finland
Fotograf och besökare: Arja Källbom.
fredag 11 juni 2010
Intrikat snickeri
tisdag 8 juni 2010
Britt-Marie målar mahogny
torsdag 3 juni 2010
Lerputsa mera
Robin Andersson och Stefanie Krause Aranda, R A Bygghantverk, lerputsar just nu Noda Norregårds sal och hall. Leran är ett imponerande naturmaterial, elastiskt och starkt, fuktbuffrande. Råvaran tas lokalt. Leran ger ett gott inomhusklimat temperatur- och fuktmässigt och stoppar drag. Väggarna får vackert liv samtidigt som intryck av sättningar osv i stommen slätas ut. På leran går att tapetsera och måla med all slags färger, vanligast är limfärg. I detta fall kommer sannolikt äggoljetempera att användas, som ger ett snarlikt utseende som limfärg men är tåligare. Leran blandas med vatten, sand och armeringsmaterial, och putsas här på tvärställd läkt.
Första utstockning/lagret läggs på av Robin Andersson. Inom någon vecka läggs en ytputs. Foto: Stefanie Krause Aranda