söndag 18 december 2011
Julfest med historiskt tema
Byggnadsvård Qvarnarp hade glad julfest igår i Eksjö med god mat, trubadurer och skönsång, 1700-talsdans och fantastiska marsipangrisar! Flera var utklädda i gamla kläder, främst 1700-talsstuk..men även senare. Bl a fick vi en intruduktion till klädmodet från 1600-tal till empiren. Det var en kväll med många glada skratt... Bland vänner.
På bild Petra Ensjö Einarsson, Ragnar Söderman och David Gard.
Samtliga i vår plantskola.
lördag 3 december 2011
Äldre industrimiljö; Hyltans Metall
Ny plantskoleföretagare: Rikard Eriksson
måndag 14 november 2011
Historiska och moderna timmermän
Refererat av Arja Källbom.
Ny användning av industribyggnader
Föreningen Pinnen är en ideell förening som värnar om industrifastigheten som rymde nordens största stolfabrik. Fastigheten ligger relativt centralt i Nässjö och innehåller idag ett pinnstolsmuseum och en fin ångmaskin. Dessa verksamheter tar bara en mycket liten del av fastigheten i anspråk. Pinnen inbjöd tillsammans med Arbetets museum den 10/11 till ett seminarium om hur fatigheten ska kunna få ny användning. På seminariet redovisades exempel från Värnamo och Gävle hur två stora fastigheter får/ har fått ny användning. Även en snabbredovisning av ett 20-tal industrifastigheter visade att för det mesta kan fastigheten räddas tack vare sin gedigna konstruktion samt fantasi och lyhördhet om marknadens behov. Oftast är det ju ”bara” skalet som kan återanvändas men det ju något. Det finns enstaka exempel på att produktionsutrustning kan bevaras i körbart skick och att begränsad produktion kan utövas.
Ekologiskt byggande i Bodafors
onsdag 2 november 2011
Ekologiskt byggande 9 nov i Bodafors
måndag 31 oktober 2011
Ny plantskoleföretagare: André Blomgren
onsdag 26 oktober 2011
Kristallen den fina
Nytt byggnadsminne i länet
Fantastiska Linneryd
måndag 19 september 2011
Nätverksträff i Ormaryd
Kvällen ägnades åt kollegialt prat, information om konsumentavtal, uppdrag mm. Nyföretagare i plantskolan deltog också. Arja och Rikard Källbom berättade om Nässjö-Oskarshamns järnväg NOJ, stationshusets historia och framtid. En trevlig kväll.
Överst från vänster: Tomas Byman, Göran Hägg, Per Zackrisson, Arja Källbom, Veronica Örfelth, Johan Örfelth, Nils-Åke Friman. Nedre bilden från ateljé på övervåningen i det gamla stationshuset.
Fördjupad industrihistorisk utbildning
Det är svårt att ta bra bilder i den här miljön där allt är grått. ..
tisdag 13 september 2011
Åtgärdsförslag för torp
söndag 4 september 2011
Välbesökt Åminne
Kulturarv vid vatten
måndag 29 augusti 2011
Fina pipor
Gunnar Hallvik på Lignarium Snickeri glidgjuter naturstenskanaler med lerbruk, enligt en danska metod med säckväv som komprimeras och sträcks. Foto: Arja Källbom, som också kan metoden.
Nytt stort vattenkraftprojekt för Svensk Byggtradition
Hävla Bruk i Finspong kommun grundades på 1600-talet med två härdar och en hammare. Den nuvarande gamla anläggningen som förvaltas av Stiftelsen Hävla Hammarsmedja härstammar från 1780-talet. Hammarsmedjan innehåller en tyskhärd och en lanchaschirehärd, en Bagge blåsmaskin, en magnifik 1700-tals räckhammare helt i trä samt en stor Bagge smälthammare. Båda hammarna är de ända i sitt sitt slag i Norden. Allt drivet med vattenhjul. I smedjan färskades tackjärn till smidbart järn som vidareförädlades inom bruket eller såldes som stångjärn.
Den del av anläggningen som nu restaureras är Baggehammaren från 1830. En kraftfull hammare med hammarhuvud vägande c:a 700 kg. Hammarstativet är tillverkat i gjutjärn liksom vattenhjulets lötar (hjulringar) och lyftringen på hjulstocken. Gjutjärnsdelar och mycket av smidesjärnet kan återanvändas, trädelarna och en del smidesjärn ersätts med nytt material. År 2013 planeras hammaren åter kunna sprida sitt dova dunk över nejden. Projektet finansieras till stor del med kulturmiljömedel via länsstyrelsen, stiftelsen medverkar främst med eget arbete och industrin Hävla Bruk stöttar med material mm.
Hävla Bruk är idag en livskraftig industri med modern produktion av byggnadssmide. Den är belägen två vattenfall nerströms gamla hammarsmedjan.
Vid Smedjans dag i Hävla berättade vi om det aktuella arbetet samt mer allmänt om byggnadsvård och industriarv, främst inom Byggnadsvård Qvarnarp och Industriarvsgruppen.
Baggehammaren restaureras av Svensk Byggtradition. Foto: Per Zackrisson
tisdag 23 augusti 2011
Välbesökt byggnadsvårdsdag i Wederslöf
onsdag 17 augusti 2011
Välkommen Veronica Örfelth
Hon har bl a en ettårig byggnasvårdsutbildning från Byggnadsvård Qvarnarp med sig i bagaget och har arbetat i perioder på Broarps Gästgiveri och Svensk Byggtradition. Veronica har nyligen startat sitt företag inom praktisk byggnadsvård, och arbetar med äldre måleri & tapeter, lerklining, torv- & sticketaksläggning, murning m.m. Vi ser fram emot att få jobba tillsammans med dig. Varmt välkommen!
Foto: Arja Källbom
Historiska taktekniker visades i Stadsparken
måndag 20 juni 2011
Hälsning från Öland och västkusten
söndag 19 juni 2011
Europa Nostra 2011 i Amsterdam
Foto: Arja Källbom
tisdag 7 juni 2011
Värdefull internutbildning
måndag 30 maj 2011
Timring och målning
Medeltida stadsport
Väggarna i sin forna prakt
Glaskonst och blyspöjs
Kyrkorgeln i domkyrkan är fin igen
tisdag 17 maj 2011
Ekologisk heldag på Råshult
Många bågar till bostadsrättsförening
Hägg Snickeri arbetar f n i en bostadsrättsfastighet i Lund, byggd runt 1920. Föreningen har renoverat alla ytterbågar, men under årens lopp har det tyvärr försvunnit ett 50-tal innerbågar. Hägg har dock tillverkat och monterat nya innerbågar (i kådrikt virke med stående årsringar som vanligt). Det är frågan om många bågar med olika mått, en del rektangulära andra med välvda överdelar.
måndag 2 maj 2011
Hantverkare intervjuar hantverkare
Regionala byggnadsvårdsnätverk i samverkan
Läs mer : http://www.craftlab.gu.se/natverk/foretagsnatverk-inom-byggnadsvarden/
söndag 1 maj 2011
Ny i plantskolan
tisdag 19 april 2011
Årsmöte och ny ordförande
onsdag 13 april 2011
Att tolka en timmerbyggnad
torsdag 7 april 2011
Vi tentar Byggarbetsmiljösamordning
Robin Andersson på RA Bygghantverk verifierar sina kunskaper
Utbyte med Örebro Läns Museum
På senare tid har vi haft en del utbyte med Örebro Läns museums antikvarier. I slutet på mars deltog tre av deras antikvarier på vår pappspänningskurs. Denna vecka deltog Arja Källbom som gäst på museet för en intressant tvådagarkurs i modernismens färgsättning, färgtyper och målare. Lärare var Vicki Wenander, som doktorerar inom ämnet. Vilka influenser från De Stilj, Le Corbusier och Bauhaus påverkade Sverige, och hur tog det sig uttryck? Vilka färgtyper användes under 1900-talet? Vad var målarens roll och hur växte färgindustrin fram? Vilka utmaningar står kulturmiljövården inför?
Senare i höst kommer Byggnadsvård Qvarnarp att hålla ett skräddarsytt seminarium på Örebro Läns Museum kring dekorationsmåleri i teori och praktik. En del studiebesök i en del av traktens bemålade miljöer hoppas vi också hinna med. Där ser man vad en kurs för Kunniga Kunder kan mynna ut i..spännande utbyte med både Kunniga Antikvarier och Kunniga Hantverkare!
Funktionalismens färgsättningsideal, färger och förlagor, broschyrer
Le Corbusiers färgklaviatur Salubra 1 från 1931