tisdag 6 oktober 2009

Vild ådring


Umbra Byggnadsvård ådringsmålar dörrar i en mangårdsbyggnad från 1800-talet.
Förlagan hämtades från en gammal dörr, och kan beskrivas som ett fantasiträslag, en "vild" ådring... Målningen utförs i flera steg; efter förarbete med grundning med ljusgrå linoljefärg, läggs ett lager med öl och torrpigment som fördrivs. Därefter läggs ett lager med lasyrolja och torrpigment, som bearbetas och fördrivs. Efter en tid fernissas dörrarna slutligen.
På bilden Arja Källbom.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har börjat fått upp ögonen för ådring nu med en vän som ådringsmålar. En kanske knäpp fråga till er som kan detta: vi har en fin enkelstuga, fattig, med aldrig målat timmer. Inne är golvet tyvärr nytt sedan femton år och ganska tråkigt trägolv med tjock lack på. I väntan på att vi om sådär fem år kanske får råd att lägga om till något fint gammalt golv, är det möjligt att måla golvet, kanske marmorera eller måla nått mönster? Skulle det vara helt på fel plats eller målade man i fattiga torp?
  /ida

  SvaraRadera
 2. Hej Ida,
  Det framkommer inte riktigt hur gammalt ditt torp är. Är golvet hand- eller maskinhyvlat, plank eller brädor? Man kan enligt min mening överväga flera alternativ, och det är alltid lättare att ge råd om man får se ett foto åtminstone. Om det är ett smalt brädgolv (av lägre kvalitet) som var avsett att täckas med linoleummatta, kan man tillåta sig större frihet. Är det något fel på golvet, förutom lacken? Är det skadat kan man ju laga det lokalt istället för att byta ut det. Det är både billigare och bättre ur antikvarisk synvinkel. Eftersom huset är "fattigt", sparsamt målat och dekorerat, kanke det är idé att hålla kvar vid det intrycket. Man kan t ex slipa bort lacken och fernissa det. Om man vill måla det, så skulle jag välja en enfärgad linoljefärg. Ytterligare ett slitstarkt och vackert alternativ är äggoljetempera.
  Arja Källbom, byggnadsantikvarie och restaueringsmålare

  SvaraRadera
 3. Hej
  Med ett modernt golv med lågt kulturhistoriskt värde tycker jag att ni gärna kan leka lite målningsmässigt. Ett geometriskt mönster eller varför inte en matta. Det kan bli hur kul som helst och blir det fult så är det bara att måla över. Det går nog att ådringsmåla ett skurgolv också.
  Per Z

  SvaraRadera