tisdag 18 december 2012

Nätverksaktiviteter i juletid

Byggnadsvård Qvarnarp är ett aktivt nätverk. Vi träffas, diskuterar, utbyter erfarenheter och jobbar ihop. Vi hjälper varandra och stöttar nya företagare. Nu i juletider har vi bla träffats hos Sydsvensk Byggkultur för att diskutera kring nästa års aktiviteter och marknadsföring, vår kompetensutveckling. Ja, vi hann med att dricka glögg och äta pepparkakor också.

Mingel i Aggarp. Foto: Arja Källbom

Julfesten hölls på Broarps Gästgiveri, med föreläsning om kubbhusens historia av Olle Hagman, expert på området. Kubbhusen - hus av vedklampar -  började byggas på 1830-talet och hade sin storhetstid 1860-tal till 1920-tal. Det finns kubb/knubb/klant/klabb/knopphus bl a i Ormaryd, Solberga, Mariannelund, Ingatorp. I stearinljusets och brasans sken fick vi dessutom underhållning av musicerande medlemmar. 
Musikanterna är utrustade även med pannlampor.. Foto: Arja Källbom


Äkta ultramarin i Källunge kyrka

Arja Källbom på Station Ormaryd AB har nyligen analyserat pigment från Klinte och Källunge kyrka på Gotland, på uppdrag av Byggnadshyttan på Gotland. Källunges bysantinska måleri från 1100-talet är unikt även i ett internationellt perspektiv. Pigmenten, som ju är små mineralkorn, undersöks med ett polarisationsmikroskop av samma sort som geologer använder. I det genomlysande polariserad ljuset kan man studera mineralens optiska egenskaper; form, brytningsindex, storlek, egenfärg samt interferensfärger. Med svepelektronmikroskop sker sedan en spektralanalys där mineralernas ingående grundämnen kan specificeras. Sammantaget ger detta, tillsammans med målningens okulära utseende och sammanhang, en sannolik hypotes för vilka pigment som den bysantinske målaren använde. Bilden nedan visar lazurit, det färgbärande mineralet i lapsi lazuli, äkta ultramarin. Det var kostsamt som guld under medeltiden. Hur fann det sin väg till Gotland för 850 år sedan, och vem finansierade detta? Det här är spännande! Andra pigment som hittats är azurit, malakit, blypigment, jordfärger m fl.
Lazurit från Källunge kyrka på Gotland. Foto: Arja Källbom.

tisdag 11 december 2012

Öppet hus hos Lignarium Snickeri den 19 dec

Onsdagen den 19 dec är det Öppet Hus i Virserum, hos våra medlemmar Lignarium Snickeri AB. Välkommen på glögg, och titta på en del av deras projekt.

Foto: Lignarium AB


August Holmbergs byggnadslära

August Holmberg var timmerman och byggmästare i Blekinge och började på 1930-talet att svara på Nordiska museets frågelistor om sina kunskaper och erfarenheter. Hans utförliga svar har visat sig ha ett stort värde för att förstå hantverkets olika moment och återfå kunskaper som har gått förlorade. Hans byggnadslära finns att hämta här.

Timmerhus – hotad tusenårig tradition?


Flera av Byggnadsvård Qvarnarps medlemmar och plantskoleföretagare deltog på ett seminarium i slutet på november om energikrav och timmerhus. Dagen anordnades av Hantverkslaboratoriet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen, och lockade en bit över 100 deltagare.
Nya timmerhus, i det utförande som efterfrågas idag, med timret synligt både in- och utvändigt har ingen chans att klara dagens eller morgondagens energikrav. Timmerhusens akilleshäl är dragen, en invändig lerputs (panel) och/ eller vindstopper och panel på utsidan klarar nog 2012 års krav. Nästa sänkning planerad till år 201X lär sätta stopp även för den konstruktionen. Dags för nya sunda träbyggnader och vårda de gamla väl!

Nytimrad vägg. Foto: Arja Källbom

Timmerseminarium i Gallejaur

I kulturreservatet Gallejaur mellan Arvidsjaur och Skellefteå i Norrbotten hölls i månadsskiftet en workshop om timmer för ett 30-tal hantverkare. Timmermännen Roald Renmaelmo från Troms fylke i Norge och Pierre Bosson från Småland ledde den praktiska worskhopen som mestadels ägde rum ute i skogen. Bland annat fick deltagarna prova att avverka med yxa och olika traditionella sätt att spräcka timmerstockar, bila m.m. Seminariet anordnades av hantverkslaboratoriet. Kolla in videon nedan!
Timmerseminarium i Gallejaur

Foto: Henrik Larsson, Hantverkslaboratoriet

Pierre berättade även om Byggnadsvård Qvarnarp, kanske kan det starta ett nätverk även i landets nordliga delar?