onsdag 29 september 2010

Takomläggning utanför Jönköping

Nu kommer huset vid kvarnen ett steg närmare det gamla utseendet. Undertaket som består av stickor har fungerat som tätskikt nu i 80år och får förstås ligga kvar under den oljehärdade masoniten. De gamla betongpannorna ersätts med enkupigt lertegel och får förhoppningsvis ligga kvar under kommande generationer.




David Gard

tisdag 28 september 2010

Bilker målar på Aschanska gården

Bilkers Måleri AB avslutade i dagarna målning av falsat plåttak på byggnadsminnet Aschanska gården i Eksjö. I fjol målades bl a fasaden med linoljefärg. Nu ska det hålla ett tag..

Nymålat plåttak på Aschanska gården i Eksjö. Foto: Arja Källbom

Både fastighetsägare och yrkesfolk

Femton intresserade och vetgiriga elever på en vecka..vi körde fulla kurser på Äggoljetempera och Reaparation av timmerstommar. Det var ca hälften fastighetsägare, och resten yrkesfolk (bl a byggare/snickare, antikvarier, ingenjörer, konstnärer) som skaffade sig hållbara kunskaper hos Byggnadsvård Qvarnarp. Timringskursen hölls av Robin Andersson och Pierre Bosson i Ingatorp utanför Tenhult, där vi i många år hjälpt Naturskyddsföreningen med byggnaderna i naturskyddsreservatet. Temperan hölls av Arja Källbom hos Wederslöf Byggnadsvård, Växjö.

Färgsättningsövning på temperakursen. Foto: Arja Källbom

torsdag 16 september 2010

Anne Håkanssons Måleri AB - Ny medlem

Anne Håkanssons Måleri AB arbetar med äldre måleritekniker, i profana och kyrkliga byggnader. Företaget utför bl a restaurering, konservering, rengöring, rekonstruktion, dekorationsmåleri, förgyllning. Antalet kyrkor som de restaurerat närmar sig 100 över hela södra Sverige. Välkommen till Byggnadsvård Qvarnarp!

Anne Håkansson Kalsås restaurerar limfärgsmåleri i fuktskadat papptak.
Foto: Arja Källbom


Hammaren slår i Marieholm!

Hammaren är nu invigd. Uppdraget i Marieholm var mycket ovanligt och har krävt flera unika lösningar i material och metoder, allt från virke till reparation av gjutgods och smörjning av stenlager. Fyra härdar har restaurerats och den gamla kniphammaren har monterats, den gamla hjulstocken (axeln) kopierats och vattenhjul med vatteninlopp rekonstruerats - allt med stor omsorg i fråga om autencitet. Exempelvis används UNC-gängor, fyrkantiga muttrar, kilade dymlingar, återanvändning av nästan allt järn i hjulstocken, även det som behövt kvalificerade reparationer. Arbetet leddes av Svensk Byggtradition med Skanska Gnosjö som samarbetspart och ca 20 leverantörer av material och specialtjänster. Beställare är Kulturarv Marieholm och Länsstyrelsen i Jönköpings län är huvudfinansiär. Här kan du se hammaren slå..