tisdag 20 mars 2012

Prakthissar!

Jönköpings stad har få äldre hissar bevarade. En uppskattning är att det rör sig om en handfull.
Station Ormaryd AB, Arja Källbom, har restaurerat två av dom nyligen, i kvarteret Cedern 2. Huset som är ritat av stadsarkitekt August Atterström 1917 blev klart kring 1920, och är en vacker och gedigen nationalromantisk tegelborg. Hissarna är tillverkade av Luth & Roséns Elektriska Aktiebolag i Stockholm, och byggda i kärnfuru. De har ursprungligen ådringsmålats i ek för att matcha de exklusiva material som finns i byggnaden, t ex alla lägenhetsportar i ek.

På bilderna ovan är hissarna färdigrestaurerade. Hissarna är välbevarade, och har ett högt kulturhistoriskt värde. De har högt teknikhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde. De berättar också om dåtidens hantverksskicklighet och material. Snickeriet är högklassiskt, smidet likaså. Speglar och fönsterglas är slipade, och mycket vackra. Skyltar och knappar finns kvar.

Utvändigt finns originalbemålning kvar, men ekådringen behöver göras rent på ett varsamt sätt. Detta sker i ett framtida arbete. Invändigt är originalbemålningen övermålad i båda hissarna; i den ena som en ådringsmålning, och i den andra i en brunlila spröd lackfärg. Hissarna har mekaniska skador i snickerierna. Golvbeläggningen bestod av slitna plastmattor. Restaureringens syfte är att ge hissarna ett invändigt utseende som liknar ursprunget, med respekt för originalen.

I hissen med senare ådringsmålning har skador retuscherats med konstnäroljefärger och linoljelasyr, och hissen har fernissats invändigt med linoljefernissa. I den andra hissen har lackfärgen avlägsnats där det har varit möjligt (den visade sig sitta mycket hårt på ytor som inte utsatts för ljus). Originalfärgen har tagits fram och retuscherats. Resten har rekonstruerats med samma material och metoder som den ursprungliga ådringen var utförd, i två lager linoljelasyr – sedan linoljefernissa. Bänken har ådrats och fått ett nytt tyg, båda hissarna har fått linoleummattor från 1920-talets, som räddats från ett rivningshus i Bratteberg. Mattorna retuscherades med oljefärg och fernissades. Rester av en äldre genomfärgar linoleummatta hittades i en av hissarna, i en vacker pompeijansk röd. Arbetet tog ca två manveckor.

Nu är hissarna som smycken igen, och den korta stund som hissfärden tar- kan man njuta. Lyckostar!

Till vänster syns hissen på Östra Storgatan innan restaurering, den är målad i en mörk lackfärg. Ovan till höger pågår färgborttagning och friläggning av originalmålning. I bilden nederst till vänster pågår retuschering med konstnärsoljefärger. I högra nedre bilden har originalmålning reparerats och en del ramstycken rekonstruerats. Foton: Arja Källbom


2 kommentarer:

  1. blev så himla glad när jag steg in i trapphuset på östra storgatan o kände igen hissarna från bilderna! utbrast ett litet glädjetjut över hur fina dom är och tog mig en tur upp o sen ner:) kändes nostalgiskt och magiskt. /noa

    SvaraRadera
  2. Hej Noa, visst är det ett fantastiskt hus? Stort och generöst och med en underbar arkitektur, äkta material i stomme och ytor. Och hissarna är ju unika i en stad som Jönköping, visst är dom häftiga.

    SvaraRadera