måndag 28 mars 2011

Konsten att spänna papp

Markus Bilker från Bilkers Måleri höll en kurs i pappspänning av väggar och tak i helgen som var. Två rum i Ormaryds f d stationshus hanns med under två intensiva kursdagar.
På kursen fanns tio deltagare; husägare, hantverkare och byggnadsantikvarier - som nu kan pappspänning och lite till i teori och praktik. Några av kursdeltagarna ingår i Byggnadsvård Qvarnarps plantskola. Nödvändiga förberedelser, materiallära, antikvariska aspekter, arbetsgång, reparation av skador var delar av innehållet. Innertaken lyftes på plats med domkrafter och fixerades i takstolarna innan kursen. Kvarstående ojämnhet trollades bort med pappen. Vi är nöjda med att Byggnadsvård Qvanarp nu har ytterligare tio Kunniga Kunder, som både kan utföra, beställa och anvisa hur man spänner papp. Och det finns nu fler entreprenörer som kan utföra pappspänning hos sina kunder.
Foton: Arja Källbom


lördag 19 mars 2011

Allt var inte bättre förr

Våran Göran Hägg på Hägg Specialsnickerier har tillverkat dessa väl isolerade ytterdörrar efter ett fotografi. Målade med linoljefärg, förstås. Dom gamla dörrarna var vackra, otäta och väldiiigt tunna. Allt var inte bättre förr. Nu slipper familjen som äger detta underbara hus från 1906 att frysa.
Foto: Arja Källbom

tisdag 15 mars 2011

Snabbinkallade timmermän till Hakarps kyrka

Isoleringen i Hakarps kyrka görs om och när den gamla isoleringen tagits bort upptäcktes rötskador i takfoten och i bärlinor. En av våra medlemmar, Jocke Erixon på Idelunds Bygghantverk & Snickeri fanns i närheten och kunde göra en första kontroll. Eftersom han inte hade tid att göra något åt skadan omedelbart så kontaktades en annan medlem - Svensk Byggtradition, som kunde komma loss för att ta sig an uppdraget. Vid närmare kontroll kunde vi konstatera att skadorna var omfattande och mycket gamla. Skadorna bestod bland annat i en avruttnad bärlina c:a 35 x 35 cm. Förstärkningar som sannolikt härrör från rötskadan är utförda i början av 1800-talet. Tillsammans med arkitekt, antikvarie och kyrkans representant bestämdes att det fanns anledning att komplettera med vissa förstärkningar i takresningen, vilket också utförts.

Foto: Byggmöte på kyrkvinden.
Per Zackrisson

Svensk Byggtradition
070 - 572 11 00
www.byggtradition.se

torsdag 10 mars 2011

Vi undervisar på Göteborgs Universitet

Byggnadsvård Qvarnarp undervisar på uppdrag av Göteborgs Universitet på deras utbildning för traditionellt byggnadsmåleri i Mariestad. Markus Bilker har under två veckors tid haft teori och praktik i pappspänning och vävspänning av väggar och tak. Bilkers Måleri AB arbetar med traditionella måleritekniker. Om ca två veckor hålls en helgkurs i pappspänning i Ormaryd av honom, i Byggnadsvård Qvarnarps regi.

Foto: Arja Källbom

torsdag 3 mars 2011

Gästhantverkare på Hantverkslaboratoriet

Arja Källbom blir gästhantverkare på Göteborgs Universitet, Hantverkslaboratoriet i Mariestad i år. Ämnet för arbetet blir att återerövra glömd kunkskap om vattenglas/kasein/vaxfärger och det kommer att utföras på deltid under året - beroende på andra uppdrag. I arbetet kommer att ingå intervjuer av äldre målare, och praktiskt arbete. Arja är restaureringsmålare och byggnadsantikvarie med egen verksamhet.
Läs mer på:
http://www.craftlab.gu.se/forskning/gasthantverkare/

Foto: Rikard Källbom
Sigurd Möllers Målarhandbok från 1947 är en av de källor som kommer att användas i arbetet.