söndag 18 december 2011

Julfest med historiskt tema


Byggnadsvård Qvarnarp hade glad julfest igår i Eksjö med god mat, trubadurer och skönsång, 1700-talsdans och fantastiska marsipangrisar! Flera var utklädda i gamla kläder, främst 1700-talsstuk..men även senare. Bl a fick vi en intruduktion till klädmodet från 1600-tal till empiren. Det var en kväll med många glada skratt... Bland vänner.

På bild Petra Ensjö Einarsson, Ragnar Söderman och David Gard.
Samtliga i vår plantskola.

lördag 3 december 2011

Äldre industrimiljö; Hyltans Metall

Vi besökte Hyltans Metall, ett bronsgjuteri nära Gnosjö från 1926 som fortfarande är i drift. Där finns produktionsutrustning och modeller från 1920-talet. För något år sedan restaurerades gjutugnen, som bl a murades om. Brons smälts i en degel, som värms med stenkol. Håkan Abrahamsson handformar i oljesand, och gjuter dekorativt bronsgods. Vi hade en mycket intressant diskussion om Gnosjöandan. Deltog gjorde Jönköpings länsmuseum, Länsstyrelsen i Jönköping och Byggnadsvård Qvarnarp. Vi har under året haft tre tillfällen som vi kallar Hantverk i Historiska Hus, där vi besöker miljöer som kulturmiljömedel. Gamla industrier är spännande!
Håkan Abrahamsson formar i oljesand. Foto: Arja Källbom

Ny plantskoleföretagare: Rikard Eriksson

Vår senaste platskoleföretagare heter Rikard Eriksson och hans företag heter Klimatrenovering. Han är utbildad civilingenjör på Chalmers, med inriktning mot byggnadsfysik, byggnadsmaterial och installationer. Han har också läst påbyggnadsutbildning inom byggnadsvård samt arbetat som VVS-ingenjör och som hantverkare inom praktisk byggnadsvård. Huvudsakliga arbetsområdet är Jönköpings län - Sjuhärad - Göteborg.

Klimatrenovering arbetar med byggrenovering med fokus på förbättrat inomhusklimat och energieffektivisering:
*Utredning av komfortproblem med tillhörande åtgärder
*Energieffektiviserande åtgärder
*Komplettering eller byte av värmesystem
*Varsam tilläggsisolering
*Fukt- och temperaturmätningar

Välkommen, Rikard!

Mobil: 0723-241618
E-post: klimatrenovering@home.se

Foto: Arja Källbom